На Херсонщині стартував автопробіг з нагоди 75-х роковин Депортації кримськотатарського народу (фото)

18 Травня 2019, 10:46

Фото надане дослідниками

У суботу зранку 18 травня в Генічеському районі Херсонської області розпочалися меморіальні заходи з нагоди 75-х роковин Депортації кримськотатарського народу з Криму, повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

У населених пунктах, де є компактні поселення кримських татар, відбулися збори представників місцевих влади, меджлісів, громадськості. Далі учасники зборів зібралися біля стели “Дружби народів” на автошляху “Харків-Сімферополь”, звідки о 10.30 стартував автопробіг до селища Новоолексіївка.

У Новоолексіївці об 11.00 розпочнеться жалобний мітинг, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, учасники якого о 12.00 долучаться до Всеукраїнської акції скорботи і солідарності.


Нагадаємо:
Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.
18 травня 2019 року в Україні пройдуть заходи до 75-х роковин депортації кримськотатарського народу.
Представництво президента України в АРК звернулося до голів облдержадміністрацій з проханням перенести всі заплановані на 18 травня розважальні заходи на інші дати.