На Херсонщині організують “містечка децентралізації”

20 Травня 2019, 17:18

23-25 травня Всеукраїнська інформаційна кампанія «Я – громада!», організована спільними зусиллями Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Програми «U-LEAD з Європою», проведе публічні заходи, присвячені децентралізації, у Херсонській області. Про це повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ з посиланням на медіа-координатора кампанії Наталію Крамар.

За її інформацією, в Херсонській області кампанія проходитиме у Верхньому Рогачику, Скадовську та Генічеську.

Так, 23 травня у селищі Верхній Рогачик відбудеться публічна дискусія «Об’єднання громади: успіхи, реалії та виклики у контексті нового етапу реформи децентралізації».

Захід проводитиметься у Центральному районному будинку культури з 12.00-14.00 (реєстрація починається об 11.30).

До участі у заході запрошуються представники сільських та міських рад, представники соціальних та комунальних служб, фермери та підприємці (у тому числі великі), керівники молодіжних груп (організацій, шкільне самоврядування), представники громадських, зокрема місцевих, організацій та медіа.

24 травня з 14.00-18.00 на центральному майдані міста Скадовськ буде організований публічний захід «Містечко Децентралізації».

До участі запрошуються всі мешканці Скадовська та наближених населених пунктів, фахівці з питань децентралізації, охорони здоров’я, освіти, навколишнього середовища та спорту, місцеві органи влади, журналісти. Програма включає тематичну інформацію, дискусії, інтерактивні ігри, експертні поради, розваги, квест.

25 травня з 14.00-16.00 на майдані біля кінотеатру “Україна” (вул. Центральна 3) у місті Генічеськ проходитиме публічний захід «Містечко Децентралізації».

До участі запрошуються всі мешканці Генічеська та наближених населених пунктів, фахівці з питань децентралізації, охорони здоров’я, освіти, навколишнього середовища та спорту, місцеві органи влади, журналісти. Програма включає тематичну інформацію, дискусії, інтерактивні ігри, експертні поради, розваги, квест.

Наступний етап всеукраїнської інформаційної кампанії «Я – Громада!» рушає до Новомиргорода та Гайворона у Кіровоградській області.

Про кампанію:

Заходи всеукраїнської інформаційної кампанії «Я – Громада!» відбудуться у 39 населених пунктах різних областей України.

Кампанія має на меті:

  • підвищити рівень обізнаності громадськості про позитивні зміни, що відбулися внаслідок реформи децентралізації;
  • сприяти кращому розумінню громадянами України сутності реформи децентралізації та поширення позитивних практик ОТГ;
  • сприяти залученню громадян до активної участі у соціальному, культурному та політичному житті своїх громад за допомогою конкретних прикладів, коли люди самі стають агентами розвитку громади;
  • сформувати позитивне ставлення до процесів добровільного об’єднання та децентралізації по всій України.

Загалом у різних областях України відбудеться 28 публічних та 11 діалогових заходів за участі широкої громадськості, ГО, представників ОТГ, волонтерів та журналістів.

Концепція «Містечка Децентралізації» (у 28 населених пунктах) дозволить одночасно провести низку інтерактивних заходів, що поєднують інформаційно-просвітницьку діяльність, презентації кейсів, обмін досвідом, іграми та розважальними форматами. Це дозволить залучити і об’єднати людей усіх соціальних і вікових груп доступним і цікавим шляхом.

Діалогові заходи для цільових груп також плануються у форматах інформування, презентації кейсів та дискусій (у 11 населених пунктах).

Всеукраїнська інформаційна кампанія «Я – Громада!» реалізується Програмою для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма співпрацює з Мінрегіоном у формуванні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

Як повідомлялося, медіа-центр IPC-Генічеськ започаткував серію медіа-заходів щодо висвітлення перебігу реформи децентралізації у Херсонській області.

Так, у Генічеську відбулась дискусія на тему: «Децентралізація у Херсонській області». За пропозицією одного з учасників дискусії – голови Риківської селищної ради Генічеського району Олександра Галицького ініційована низка дискусій для обміну досвідом у створенні ОТГ. Зокрема, у квітні, про переваги, які принесла реформа, розповідали в ОТГ Асканія-Нова.  У травні про успіхи розповідали в Присиваській ОТГ. Подібні заходи планується проводити та висвітлювати і у подальшому.

За офіційною інформацією, у Херсонській області налічується 271 територіальна громада. Кількість об’єднаних територіальних громад – 31.

Нагадаємо:

  • Український уряд визначив підтримку реформи децентралізації в Україні одним з пріоритетних завдань, що сприятиме розвитку місцевого самоуправління і економічного розвитку країни в цілому. Очікується, що 2019 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування: до кінця року більшість існуючих малочисельних місцевих рад можуть об’єднатися, а отже стати спроможними перебрати на себе більшість повноважень, належним чином використовувати ресурси.
  • 23 січня 2019 року Кабмін України ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою на рівні районів та громад, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також розвиток форм місцевої демократії.