Мешканцям Херсонщини розповідали про реформу децентралізації

28 Травня 2019, 13:53

Свєта Єрещенко

Минулого тижня Херсонщиною подорожувала інформаційна кампанія “Я-громада!”. Розповідали про реформу децентралізації і демонстрували найкращі практики об’єднаних територіальних громад мешканцям тих районів, де досі не має жодної ОТГ.

У рамках кампанії у Верхньому Рогачику провели панельну дискусію, а в Скадовську та Генічеську – розгорнули “містечка децентралізаціїї” – імпровізовану модель успішної громади.

“Допомагаємо людям зрозуміти, що таке децентралізація, і що необхідно утворювати об’єднані громади, яка від цього буде користь власне їм. Багато громад вже доказало свою спроможність і доказали позитивними прикладами, як вони ведуть своє господарювання вже в нових умовах: будують заводи, будують ФАПи, ремонтують школи, зовсім інший рівень як освітніх послуг надається, зовсім інший рівень медичних послуг. Якщо підсумовувати, то в України іншого шляху далі розвиватися і мати перспективу, аніж утворювати громади, проводити реформу децентралізації, просто немає, це однозначно”, – наголосив в інтерв’ю медіа-центру IPC-Генічеськ журналіст, експерт з питань децентралізації Анатолій Гаркуша.

У “містечках децентралізації”

відвідувачі могли здобути знання про реформу під час спілкування з експертами, дискусій, проходження квесту.

Учасники квесту у вільному порядку подорожували містечком, їм ставили запитання щодо децентралізації, якщо ті не відповідали – їх відправляли до інформаційних стендів та експертів, за вірні відповіді видавали наліпки, а потім, залежно від кількості наліпок-  призи із символікою кампанії.

Поки дорослі навчалися, малечі також було чим зайнятися – у містечках влаштовували ігри та розваги на свіжому повітрі.

В імпровізований моделі успішної ОТГ демонструвалися базові установи, які забезпечують якісні послуги для населення. Центр надання адміністративних послуг, амбулаторія, школа і дитячий садок, також була представлена екостанція, де показували, як поводитися зі сміттям, сортуванням, можливості його переробки.

“Сьогодні ми знаємо, що є історії такі, що великі обсяги землі просто приховуються, тому це – ще одна причина, чому сьогодні об’єднання іде повільніше, ніж хотілося б. До людей інформація місцевою владою і тими, хто проти таких процесів, або не доноситься, або доноситься у спотвореному вигляді. Тому ми спілкуємося з людьми, пояснюємо їм простою мовою прості речі. У нас це інформаційна кампанія і кампанія з розвінчування міфів”, – зазначила експерт із стратегічних комунікацій проекту «Я-громада!» Тетяна Вороніна.

За офіційною інформацією, у Херсонській області налічується 271 територіальна громада. Кількість об’єднаних територіальних громад – 31.

Всеукраїнська інформаційна кампанія «Я – громада!», організована спільними зусиллями Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Програми «U-LEAD з Європою», охопить 39 населених пунктів у різних областях України.

Цього тижня “містечка децентралізації” планують розгорнути у Львівські області.