Херсонські курорти: ціни турецькі, сервіс пострадянський

23 Травня 2019, 08:58

Три з половиною мільйона – саме на таку кількість відпочивальників очікують херсонські туристичні оператори та курортні заклади цього року. Традиційно найбільшим попитом користуються морські курорти на узбережжі Чорного та Азовського морів, озеро Сиваш та заповідна Асканія-Нова. Саме в Асканії цьогоріч й було урочисто відкрито туристичний сезон-2019 в Херсонській області.

Фото: investigator.org.ua

Саме цей регіон з часу окупації Криму позиціонується як екологічно чиста область, що здатна задовольнити потреби туристів, адже клімат на Херсонщині майже ідентичний кримському.

«Ахілесовою п’ятою» українських курортів та туризму залишається відсутність розгалуженої інфраструктури, зокрема, облаштованих доріг.

При виборі місця свого цьогорічного відпочинку хтось беззаперечно віддає переваги місцевим курортам, інші спокушаються принадами закордонних курортів.

Ми спробували зіставити якість та ціну відпочинку на турецьких курортах із їх вітчизняними аналогами.

Почнемо із дороги до курорту. До Херсона з Києва можна дістатися літаком, потягом, або автобусом. Повітрям це вийде набагато дорожче, ніж два інші варіанти – від 1500 гривень. Квиток до Стамбула із Херсона коштує приблизно 100 доларів. Наразі щотижня виконується 10 рейсів в обидва боки.

Якщо ж ви надаєте перевагу місцевим курортам, то до них ще треба подолати чималу дорогу.
Таксі із Херсона до Асканії або Арабатської стрілки буде коштувати відпочивальникам в районі 2-2,5 тисяч гривень. Дешевше подорожувати рейсовим автобусом, але це займе 4-5 годин поганою дорогою.

Цінова політика власників приватних готелів у Генічеську мало чим відрізняється від їх турецьких колег. Добова ціна номера тут також варіюються від кількох сотень, до кількох тисяч гривень.

Що ж стосується Асканії-Нова, то тут всього один готель. Відпочивальникам, які приїхали до знаменитого заповідника на кілька днів і заздалегідь не забронювали номер у ньому, залишаються приватні садиби. Їх комфортабельність далека не тільки від міжнародних стандартів.

Ще одним плюсом відпочинку в Туреччині багато хто вважає насичену екскурсійну програму. Херсонщина наразі не може запропонувати такого різноманіття історичних пам’яток для інтелектуального туризму, та є ентузіасти, що намагаються розвивати свої курортні об’єкти й в цьому напрямку.

Тож попри відсутність належної інфраструктури та потужних інвестиційних вливань туристичний сезон на Херсонщині стартував. Чи буде він настільки ж багатолюдним, як і його відкриття, можна буде сказати вже у вересні, а поки що курорти Півдня України чекають напливу відпочивальників з початком сезону літніх відпусток.

Сюжет Петра Коберника, Центр журналістських розслідувань: