Громадський активіст закликав кримчан “не затягувати” з реєстрацією для участі у парламентських виборах

27 Травня 2019, 09:32

Заступник голови громадської організації “Переселенець-SOS” Олексій Кисельов закликав кримчан заздалегідь приїхати та змінити адресу для голосування для участі у парламентських виборах. Таку пропозицію він озвучив під час прес-конференції у медіа-центрі IPC-Генічеськ 26 травня.

“Не думаю, що зараз будуть черги, тому пропоную і рекомендую почати цей процес заздалегідь, щоб потім в останні дні не товпитися і не втрачати свій особистий час  у чергах”, – наголосив Олексій Кисельов.

Він звернув увагу, що на виборах можуть голосувати не тільки кримчани, які були вимушені виїхати з півострова, але і ті, хто залишається в окупації.

“Жителі Криму, які вважають себе, а я знаю, таких більшість, громадянами України, приїдуть і перереєструються”, – сказав він.

Представник громадської організації нагадав, що у місті Генічеськ відділ державного реєстру виборців, куди можна звернутися, щоб змінити місце для голосування на парламентських виборах розташований за адресою: проспект Миру, 57, перший поверх, при вході направо.  “Це займе близько 15, максимум 20 хвилин”, додав він.

На минулих виборах, президента України, у відділі державного реєстру виборців у Генічеську спостерігалися черги.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань з посиланням на голову Центральної виборчої комісії Тетяну Сліпачук, в Україні стартував процес тимчасової зміни місця голосування на позачергових виборах Верховної Ради. Зробити це можна до 15 липня включно.

Кожен охочий скористатися своїм правом проголосувати на позачергових виборах 21 липня повинен подати заяву до органів ведення державного реєстру виборців і тимчасово змінити місце голосування.

Для виборців, чия виборча адреса знаходиться на тимчасово окупованій території достатньо лише паспорту з відповідною реєстрацією.

Для всіх інших доведеться додати підтверджуючі документи, що ви дійсно будете в день голосування в тому місці, де хочете проголосувати.

За змішаною системою під час голосування виборець отримає два бюлетені – для голосування загальнодержавному багатомандатному та одномандатному виборчому окрузі.

Якщо виборець перебуватиме за межами свого округу, він зможе проголосувати лише у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Нагадаємо:

24 травня в Україні почалася підготовка до дострокових виборів до Верховної Ради. 21 травня новообраний президент України розпустив Верховну Раду – указ про розпуск опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» 23 травня.

Понад 5 тисяч виборців з Криму та Севастополя тимчасово змінили місце голосування без зміни виборчої адреси для участі у другому турі виборів президента України. Це трохи менше, ніж кількість кримчан, які змінили місце голосування перед першим туром.

Для зміни реєстрації вимушені переселенці мали звернутися з заявою про тимчасову зміну місця голосування до відділу ведення Державного реєстру виборців. Необхідно було надати лише паспорт з реєстрацією на окупованих територіях Донецької, Луганської областей чи Криму. Інші довідки чи документи не потрібні. Для участі у другому турі виборів процедуру необхідно було пройти ще раз.