«Верховний суд» Криму розгляне апеляційну скаргу у справі Едема Бекірова

23 Квітня 2019, 13:35

«Верховний суд» Криму розгляне апеляційну скаргу у справі Едема Бекірова

«Верховний суд» Криму розгляне апеляційну скаргу у справі Едема Бекірова, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів. Про це повідомляє бюро судової інформації з посиланням на адвоката Ісляма Веліляєва.

За інформацією видання, адвокат  подав скаргу на постанову «Київського районного суду» Сімферополя, який не задовольнив клопотання сторони захисту і залишив Едема Бекірова під вартою до 12 червня 2019 року. Засідання призначене на 25 квітня.

Звичайно, ми не маємо ілюзій перед наступним засіданням, але все ж сподіваємося на те, що здоровий глузд переважає. У справі багато нестиковок. Людина з ампутованою ногою, що пересувається за допомогою милиць, інвалід першої групи, якому зробили трохи більше півроку тому серйозну операцію на серці (на 16 грудня 2018 року була запланована повторна госпіталізація), що страждає на цукровий діабет – і раптом вирішив спорудити «схрон» в Криму? Та ще й узявши з собою в далеку дорогу майже 14 кг вантажу, в той час, коли фізично він не може більше 3 кг піднімати. Все це смішно звичайно, якби не було так сумно“, – сказав адвокат.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • 13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 7 лютого «Київський райсуд» Сімферополя продовжив на два місяці – до 12 квітня – арешт  Едему Бекірову
  • У березні «Верховний суд» залишив без змін рішення “Київського райсуду” Сімферополя по продовженню запобіжного заходу у вигляді арешту кримськотатарському активісту Едему Бекірову, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.
  • 10 квітня «Київський районний суд» Сімферополя не задовольнивклопотання сторони захисту і залишив кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, під вартою до 12 червня 2019 року.