Плохушко: Стрілківська сільрада взяла тайм-аут в процесі об’єднання

15 Квітня 2019, 18:12

У селі Щасливцеве прагнуть об’єднання зі Стрілковим (обидва села розташовані на Арабатській Стрідці у Херсонській області), однак Стрілківська сільрада «взяла тайм-аут». Про це розповів голова Щасливцевської сільради Віктор Плохушко у перебігу дискусії, присвяченій децентралізації, в медіа-центрі IPC-Генічеськ 15 квітня. Про це повідомляє медіа-центрі IPC-Генічеськ.

«Документи щодо об’єднання на фінішній стадії. Однак Стрілківська сільрада взяла паузу, вичікують час. Чому? Це вже питання до голови Стрілківської сільради», – сказав він.

За його словами, громадські слухання на території Щасливцевської сільради проводилися неодноразово, 98% учасників слухань підтримали прагнення до об’єднання з територією Стрілківської сільради. При цьому відповідні листи надсилалися до Херсонської обласної ради до прийняття перспективного плану щодо ОТГ, а також до Кабінету міністрів України. Однак ці зауваження, за даними голови Щасливцевської сільради, не бралися до уваги.

«Але ніхто не врахував наші бажання. Минуло вже 4 роки. Громади Щасливцевська і Стрілківська бачуть себе в одній громаді, а не з якоюсь іншою. Рішення сільських рад – Щасливцевської та Стрілківської – про те, що маємо бажання об’єднатися в одну територіальну громаду», – резюмував Віктор Плохушко.

Голова Стрілківської сільради Олександр Пономарьов участь у дискусії не обрав, оскільки за даними сільради, перебуває у черговій відпустці.

При цьому присутній на заході Генічеський міський голова Олександр Тулупов зауважив, що об’єднання з Арабатською Стрілкою прагнуть у Генічеську.

«Децентралізація важлива та потрібна. Яка конфігурація цікавить місто?  Звичайно, майбутнє за Арабатською Стрілкою. Інвентаризацію землі треба провести, керівник має бути один, хай люди оберуть. Я вважаю, що це треба для розвитку нашої території. Місто Генічеськ, Арабатська Стрілка, Червоне, Азовське – така громада була би сильною», – переконаний мер Генічеська.

Як повідомлялося, учасники дискусії, присвяченій реформі місцевого самоврядування, також назвали причини, які на їхню думку заважають впровадженню реформи у Генічеському районі.

Наразі на території Генічеського району Херсонської області не зареєстровано жодної об’єднаної територіальної громади.

За офіційною інформацією, український уряд визначив підтримку реформи децентралізації в Україні одним з пріоритетних завдань, що сприятиме розвитку місцевого самоуправління і економічного розвитку країни в цілому. Очікується, що 2019 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування: до кінця року більшість існуючих малочисельних місцевих рад можуть об’єднатися, а отже стати спроможними перебрати на себе більшість повноважень, належним чином використовувати ресурси.

23 січня 2019 року Кабінет Міністрів України ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою на рівні районів та громад, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також розвиток форм місцевої демократії.