Кримчанка: чому треба приїхати на вибори 21 квітня

13 Квітня 2019, 22:05

У чергах, що час від часу виникають перед кабінетом, де ведеться прийом спеціалістами Відділу державного реєстру виборців у Генічеську, можна зустріти чимало кримчан. Хтось каже, що приїхати на голосування важко, бо дорога обходиться великими фінансовими витратами, дехто переконаний – хоч важко, але їхати треба.

Кримчанка Леся (на прохання мешканки анексованого півострова ім’я було змінене), яка приїхала до Генічеська з Джанкоя – змінити адресу для голосування, аби 21 квітня взяти участь у виборах громадянину України з реєстрацією на тимчасово окупованій територій, від відеозапису під час інтерв’ю категорично відмовилася, бо «і так відчуває на собі увагу російських спецслужб», але без камер все ж таки поділилася з медіа-центром IPC-Генічеськ своїми думками стосовно того, чому проголосувати на виборах – важливо особисто для неї:

«Україна – то моя ненька, а ненька зараз хвора. Їй болить. Я не могла не приїхати, не проголосувати.

Багато виставляють вимог до влади: і війну не закінчили, і те не так, дуже багато претензій до влади. А що ви зробили, щоб щось змінити? Крим, коли взяла Росія, повернувся у 19 століття. Україна хай з кров’ю, болем, але намагається іти в перед.

Тільки в НАТО, тільки в ЄС. Тільки тоді в Україні щось зміниться.

Хотілося б нагадати вислів: не так страшні московські воші, як українські гниди. Боляче сказати про це, але їх останнім часом багато розвелося.

Я радію з того, що весь день спілкуюся та говорю те, що я хочу говорити.

Ви не розумієте: що таке російське, московське іго. Що таке, боятися кожного дня арештів. День прожили, і добре. Подивіться: скільки їх. 37-рік. На кожного є справа. Кожен чекає на свій день. Ті, хто проукраїнські, ті, хто проявляє хоч якусь активність. Навіть біля пам’ятника Шевченка. Нас всіх фотографують кожного разу, все про нас знають.

Не допустіть, щоб з вами сталося те, що зараз у Криму. А тим більше, на Донбасі. Збережіть Україну! Знаю, що дуже багато хотіло приїхати кримчан, було мало інформації, навіть не всі знали, що треба приїхати і зареєструватися. Знаю вже немолоду пару з Ялти, яка приїхала на Каланчак на адмінмежі, бо думали, що там будуть пункти, де  можна буде проголосувати.

Знаю багато кримчан, які зневірилися в тому, що відбулося.

Щоб щось змінилося, щоб ми знову змогли повернутися в лоно матері-України, треба зробити цей крок.

Важко, дорого, страшно.

Але цей крок треба зробити», – поділилася своїми переконаннями  кримчанка.

Нагадаємо: для того, щоб взяти участь у повторному голосуванні з чергових виборів президента України 21 квітня громадяни, які мають реєстрацію місця проживання на тимчасово окупованих територіях України, мають право звернутися до 15 квітня вклбчно до  відділів державного реєстру виборців. При собі мати лише паспорт громадянина України. На підставі реєстрації на окупованих територіях, виборці мають право змінити місце для голосування без додаткових документів та обґрунтувань. Змінити місце для голосування можуть і ті виборці, які не проходили таку процедуру для голосування 31 березня.