ГПУ більше не підозрює Мангера в замовленні вбивства Гандзюк: змінили підозру

25 Квітня 2019, 13:39

Фото Олешківської РДА

Генпрокуратура винесла нову підозру голові Херсонської облради Владиславу Мангеру у справі про вбивство місцевої громадської активістки Катерини Гандзюк.

Про це повідомив речник ГПУ Андрій Лисенко, пише Центр журналістських розслідувань.

Фігуранту змінили підозру на ч. 3 ст. 27 і ч. 2 ст. 27, а також ч. 2 ст. 121 КК (це умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене особливо болісним способом, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, або вчинене на замовлення, або спричинило смерть потерпілого) – як організатору злочину за попередньою змовою групою осіб.

«Підозру змінено, виходячи з добутих доказів і наявних у слідства підстав», – пояснив Лисенко.

Також в зв’язку з отриманням нових викриваючих доказів змінено підозру на ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 121 КК ще п’яти обвинуваченим у цій справі – В’ячеславу Вишневському, Віктору Горбунову, Володимиру Васяновичу, Микиті Грабчуку (можливо, той, хто безпосередньо застосував кислоту) і Сергію Торбину (можливий організатор).

«Ще одного фігуранта у справі Гандзюк Ігоря Павловського Шевченківський райсуд Києва залишив під вартою», – пише спікер ГПУ.

Він додав, що хід слідства узгоджується з рідними та адвокатами загиблої.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 28 січня 2019 року батько убитої активістки Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комісії в Раді заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з підозрюваним в організації вбивства його дочки.
  • Бюро Херсонської обласної організації ВО «Батьківщина» виключило Мангера з лав партії і рекомендувало йому піти з посади голови Херсонської обласної ради.
  • Генпрокуратура України повідомила про підозру Мангеру в організації вбивства Катерини Гандзюк.
  • 15 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера з правом внесення застави в розмірі 2,5 млн грн. В цей же день адвокат вніс заставу за Мангера, і його випустили з-під варти. 16 лютого поліцейські надягнули Мангеру електронний браслет.
  • 6 березня Мангеру повернули закордонний паспорт, а також зняли з нього електронний браслет.
  • 5 квітня Мангеру знову вдягли електронний браслет для відстеження його місцеперебування.
  • 24 квітня видання «Слідство.Інфо» повідомило, що п’ятьом імовірним виконавцям убивства активістки Катерини Гандзюк змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.