Журналістка в Генічеську добилася права голосувати на виборах через суд

27 Березня 2019, 17:30

Генічеський районний суд Херсонської області задовольнив адміністративний позов журналіста-керівника медіа-центру IPC-Генічеськ Світлани Єрещенко про включення до списку виборців у територіальному виборчому окрузі №185. Про це йдеться у рішенні суду від 27 березня, повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

«Право вибору – невід ємний атрибут демократії, тому я вітаю рішення суду, який відновив мої виборчі права. Окремо дякую громадському омбудсмену із захисту виборчих прав громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області В’ячеславу Гусакову, та юристам цієї мережі, які відгукнулися і допомогли із консультаціями, як вирішити це питання і скласти позовну заяву до суду. Пам’ятаємо: голос кожного важливий!», – зазначила Світлана Єрещенко.

За її словами, приводом до суду слугувала відмова Відділу ведення державного реєстру виборців Генічеської райдержадміністрації у зміні адреси для голосування. Журналістка має реєстрацію на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, але проживає на материковій частині України.  

У своєму рішенні суд наголосив, що «ст..24 Конституції України, а також ч.4 ст. 2 ЗУ «Про вибори Президента України» встановлено заборону привілеїв чи обмежень за ознакою місця проживання, тому обмеження права голосу внутрішньо переміщених осіб може розглядатись не лише як порушення активного виборчого права, а й як дискримінація за ознакою місяця проживання». Тому позовні вимоги громадянки України задовольнив і зобов’язав одну з дільничних виборчих комісій та Відділ ведення державного реєстру виборців Генічеської райдержадміністрації уточнити списки виборців шляхом зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси.

Як повідомлялося раніше, жителі окупованих територій України за 5 днів до дня голосування мали право звернутися до відділів держреєстру виборців для зміни адреси для голосування.