військовополонених українських морякі направили на психіатричну експертизу

22 Березня 2019, 08:37

Слідче управління ФСБ РФ відправило на психіатричну експертизу всіх 24 військовополонених українських моряків, що утримуються в московському СІЗО «Лефортово».

Про це російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди захисту українських моряків, написав у Фейсбуці, передає медіа-центр IPC-Генічеськ.

За його інформацією, 21 березня відбулися слідчі дії щодо військовополоненого українського моряка Михайла Власюка. Слідство ознайомило Михайла і його адвоката Ісляма Веліляєва з постановою про призначення комісійної комплексної амбулаторної психолого-психіатричної судової експертизи.

«Таким чином, за станом на сьогоднішній день, комісійна комплексна амбулаторна психолого-психіатрична експертиза призначена по відношенню до всіх 24 військовополонених українських моряків», – вказав Полозов.

За його словами, проведення експертиз має розпочатися наступного тижня в ФГБУ «Національний медичний дослідний центр психіатрії і наркології імені В. П. Сербського» МОЗ Росії.

«Позиція захисту щодо призначеної експертизи залишається колишньою – проведення даної експертизи щодо військовополонених українських моряків є незаконною, порушує норми міжнародного гуманітарного права, в тому числі III Женевської конвенції 1949 року, і є поводження, що принижує гідність і честь військовополонених», – наголосив адвокат.

Нагадаємо:

25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.
24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
Адвокати військовополонених українських моряків готують пакет документів, необхідних для подачі індивідуальних скарг в міжнародні судові інстанції, в тому числі до ЄСПЛ.