У Раді Європи попросили Україну забезпечити виборчі права переселенців

01 Березня 2019, 11:06

Українська влада повинна повною мірою забезпечити право внутрішньо переміщених осіб з непідконтрольних районів Донбасу та окупованого Криму взяти участь у виборах.

Про це на конференції у Києві заявив доповідач Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Йос Вінен, повідомляє прес-служба Конгресу, передає Центр журналістських розслідувань.

«Конгрес закликає вжити необхідних законодавчих заходів, зокрема з урахуванням наступних місцевих виборів у 2020 році, з метою зробити участь ВПО у виборчому процесі реальністю», – йдеться у повідомленні.

В рамках першого конкретного кроку парламент України повинен прийняти проект Закону № 6240, щоб «усунути існуючі бар’єри для повної участі ВПО у виборах відповідно до міжнародних стандартів».

«Довгоочікуване прийняття цього законопроекту спростило б процедури реєстрації виборців і дозволило б всім громадянам України зареєструватися для голосування за місцем їх фактичного проживання», – сказав нідерландський доповідач Вінен.

Окрім закону, існує також потреба у покращенні освіченості виборців та інформації для ВПО, забезпеченні якісних списків виборців та забезпеченні підготовки виборчих органів, зазначив Вінен.

  • Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території, зокрема, в Криму та Севастополі, можуть проголосувати на президентських виборах шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси (ч.3 ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців»). Аналогічне право надається внутрішньо переміщеним особам (ст. 8 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).
  • Внутрішньо переміщені особи, які офіційно зареєстровані як переселенці і проживають на підконтрольній Україні території, зможуть проголосувати на майбутніх чергових виборах президента так, як і на минулих виборах 2014 року.
  • Громадяни України можуть тимчасово змінити місце голосування, звернувшись після оголошення виборчого процесу, але не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування, із заявою до місцевого відділення Державного реєстру виборців. До заяви повинні бути додані документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.
  • 5 вересня ЦВК внесла зміни до цього порядку, згідно з яким виборці, виборча адреса яких знаходиться на непідконтрольних територіях в Донецькій і Луганській областях, можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.