У Чонгарі планують перевірити майно біглого до Криму українського чиновника

20 Березня 2019, 13:05

У селі Чонгар Херсонської області ініціювали проведення інвентаризації майна біглого до Криму українського чиновника Сейтумера Німетуллаєва.

На нещодавній сесії Чонгарського сільради депутати підтримали пропозицію юриста, котрий представився адвокатом біглого до Криму екс-голови Генічеської районної державної адміністрації Сейтумера Німетуллаєва, Михайла Величка створити колегіальну комісію для інвентаризації майна приватного підприємства “Чонгар”, повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

У складі комісії запропонували взяти участь депутатам сільради, представникам різних відомств, а також активістам громадського формування “Аскер” і бійцям батальйону “Айдар”.

Сейтумер Німетуллаєв

Необхідність створення такої комісії адвокат обґрунтував “розкраданням” майна підприємства Німетуллаєва, яке було нібито рейдерські захоплено третіми особами.

У перебігу обговорення цього питання на сесії сільради 19 березня один з депутатів висловився стосовно ініціативи і зовсім заборонити діяльність громадського формування “Аскер” на території Генічеської району.

У свою чергу, представники громадського формування “Аскер” відмовилися від участі у такій комісії.

Як зауважила спікер формування Евеліна Арифова в коментарі для медіа-центру IPC-Генічеськ, майно Сейтумера Німетуллаєва має бути конфісковано на користь держави.

“Основна наша позиція: сепаратизм в цьому районі не пройде! Будь-які зазіхання, будь-які цивільні фейкові активісти, які виступатимуть на захист Німетуллаєва, це все для нас сепаратизм, тому що все майно, яке мав Німеттулаев і яке фіктивно перевів на дружину, приносило прибутки і спонсорували так званий ЛНР/ДНР і “російську весну” в Криму. Для нас це люди – терористи. Усе. Крапка. Ніякі діалоги з ними вести ніхто не збирається. І нехай, в першу чергу, розвідка, СБУ розбираються: хто ці люди, і чиї інтереси представляють”, – наголосила Евеліна Арифова.


На її думку, ініціатива одного з депутатів “заборонити” діяльність “Аскер” на території району, викликана позицією “Аскер” щодо протидії можливій агресії Росії на Херсонщину.

“Його (Сейтумера Німеттулаєва) майно має бути за рішенням суду конфісковано. І мають бути притягнуті до відповідальності всі, хто пов’язаний з Німеттулаєвим. Основним нашим завданням було зупинити фінансування тероризму і сепаратизму. Ми тут стоїмо не просто так, ми стоїмо для того, щоб Чонгарській півострів захистити від російської агресії”, – зазначила спікер формування.

З відкритих джерел відомо, що адвокат, якийв виступавна сесії Чонгарської сільради, також є захисником одного з підозрюваних у вбивстві херсонської активістки Катерини Гандзюк – Олексія Левіна.

Михайло Величко у своєму зверненні перед Чонгарськими депутатами згадав про справу щодо вбивства Катерини Гандзюк, і щодо екс-голови Генічеської райдержадміністрації Сейтумера Німетуллаєва.

Фото: Facebook, Михайло Величко

“Ніяких підстав звинувачувати в тому, в чому його (Сейтумера Німітуллаєва) звинувачують, немає. Зараз Магнера звинувачують, що він убивця, а довести не можуть. Я тут не для того, щоб когось агітувати. Моя мета – донести інформацію, як я бачу, що відбувається в селі Чонгар і чекати від вас якогось рішення”, – оголосив у своєму виступі адвокат екс-голови місцевої адміністрації.

Він розповів, що наразі судового рішення про конфіскацію майна Сейтумера Німетуллаєва немає, тому воно є його, зокрема, власністю і захищене українським законодавством.

“Це земля може бути конфіскована, якщо вирок у кримінальній справі вступить у законну силу. Поки вона арештована в рамках кримінального провадження. Вона засіяна ПОП “Чонгар” “, – зазначив адвокат.

У своєму зверненні він повідав, що зараз нібито відкрито нове виробництво по заволодінню корпоративними правами, “інакше кажучи, рейдерству” щодо майна Німетуллаєва.

Михайло Величко представив присутнім своє бачення ситуації, згідно з яким, через довіреність, видану нібито дружиною Німетуллаєва в Москві, корпоративні права були передані якомусь громадянинові України, який, можливо, за сприяння третіх осіб, забрав техніку з підприємства.

“Мін’юст видав розпорядження скасувати всі попередні дії і повернути власника на своє місце. На майно накладено арешт… Німетуллаєв нікому не дозволяв в його власність заходити, “Аскеру” шановному, шановному “Айдару”, майданівцям, кому завгодно”, – сказав адвокат Німетуллаєва.

Згідно з відомостями державного реєстру юридичних осіб, зараз з практично однаковими видами економічної діяльності існують кілька підприємств з найменування “Чонгар” у своїй назві.

У тому числі, приватне підприємство “Приватно-орендне підприємство “Чонгар”, з місцезнаходженням юрособи в Києві, а реєстраційної справи – в Генічеському районі Херсонської області, а також приватне підприємство “Чонгар”, засновником якого виступає Сейтумер Німетуллаєв, з місцезнаходженням в Херсонській області.

Водночас, у реєстрі судових рішень опубліковано ухвалу суду http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80207014, яка набрала чинності 6 березня 2019 року. У тексті ухвали йдеться, що досудове розслідування встановило: прибуток від діяльності приватного підприємства “Чонгар” був також спрямований на “популяризацію та підтримку незаконних збройних формувань на Сході України, фінансування заходів на ТОТ АР Крим”. А ці дані свідчать про активні дії фігуранта справи (дані не вказуються) “щодо організаційного та інформаційного сприяння терористичним організаціям «ДНР»-«ЛНР», представникам проросійських козачих воєнізованих формувань та військовослужбовцями ЗС РФ шляхом надання в користування нерухомого майна, власником якого він являється, популяризації їх незаконної діяльності,проведення різноманітних заходів пропагандистського характеру, які дискредитують державну владу України”.

Нагадаємо: Після анексії Криму Росією в 2014 році Сейтумер Німетуллаєв втік на півострів і закликав ввести російські окупаційні війська на територію Херсонщини. Перша підозра в кримінальному провадженні була висунута Німетуллаєву в жовтні 2014 роки за зловживання службовими обов’язками на посаді голови Генічеської РДА. У березні 2016 року прокуратура склала йому другу підозру – в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.