ЦВК могла б спростити процедуру голосування для мешканців окупованих територій – Альона Луньова

07 Березня 2019, 20:06

Центральна виборча комісія має можливість спростити процедуру зміни місця голосування для мешканців тимчасово окупованих територій без законодавчого врегулювання цих норм.

Про це повідомила Альона Луньова, адвокаційниця Центру інформації про права людини в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Вона вважає, що для спрощення процедури зміни місця голосування для мешканців тимчасово окупованих територій достатньо внести зміни до форми заяви, яку затверджує ЦВК.

«ЦВК і без законодавчого врегулювання має можливість спростити процедуру. Це те, що стосується однієї заяви на обидва тури. Зараз існує заява: «прошу змінити місце голосування…», і там достатньо зробити приписку: «у разі другого туру прошу зареєструвати мою адресу для голосування за адресою, що була у першому турі». Це можна було зробити і, до речі, громадські організації, зокрема і наша, зверталися до Центральної виборчої комісії з пропозицією ще спростити процедуру», – сказала Луньова.

Також, за словами правозахисниці, заяву про зміну місця голосування для мешканців тимчасово окупованих територій можна було б подавати в електронній формі:

«Ми просили, щоб ЦВК запровадила електронну заяву, тобто можливість подати заяву через кабінет виборців. Адже потрібно виїхати не менш ніж за тиждень, і виїхати двічі, а це дуже дорого. Треба, щоб людина була дуже мотивованою, щоб перетинати КПВВ та лінію розмежування для того, щоб отримати можливість подати заяву, а потім ще раз приїхати голосувати. Плюс це ризики для безпеки, звичайно – 31 березня на КПВВ можуть бути провокації, може бути затримка руху», – каже Альона Луньова.

Проте ЦВК не прислухалася до пропозицій громадських організацій, констатує правозахисниця.

Нагадаємо:

  • Для зміни реєстрації вимушені переселенці мають звернутися з заявою про тимчасову зміну місця голосування до відділу ведення Державного реєстру виборців. Необхідно надати лише паспорт з реєстрацією на окупованих територіях Донецької, Луганської областей чи Криму.
  • За період з 31 грудня 2018 року по 5 березня 2019 року вже понад 1500 виборців з окупованих Криму та Севастополя скористалися тимчасовою зміною місця голосування, щоб мати змогу обрати президента України 31 березня.
  • 8 лютого Центральна виборча комісія України завершила реєстрацію кандидатів на пост президента України. На виборах 31 березня 2019 роки за крісло глави держави боротимуться всього 44 кандидата.

Фото: investigator.org.ua