Селищний голова: Децентралізація – це наближення центру до кожного жителя району

27 Березня 2019, 14:03

Завдяки децентралізації центр громади та адміністративні заклади мають наблизитися до кожного мешканця. Таку думку Риківський селищний голова Олександр Галицький висловив під час прес-конференції у медіа-центрі IPC-Генічеськ 27 березня.

«На мій суто суб’єктивний погляд, децентралізація – це наближення центру громади до кожного мешканця нашого району. Якщо відбулася фінансова децентралізація, то має відбутися і територіально-адміністративна децентралізація. Центр громади, адміністративні заклади мають наблизитися до кожного мешканця», – акцентував він.

Селищний голова розповів про перебіг реформи та позитивні зрушення, які привнесла у розвиток громад «фінансова децентралізація».

« На сьогодні із спілкування з колегами зрозумів, до 2014 року не було таких можливостей у органів місцевого самоврядування, які зараз пов’язують з реформою децентралізації. Адміністративно-територіально відбулася не всюди, але фінансово – скрізь. 51% фінансового ресурсу зараз залишається у бюджеті органів місцевого самоврядування, що дає змогу розвивати населені пункти і території громад. У Риківський громаді – завдяки фінансовій децентралізації відбулося багато зрушень та ми їх бачимо на прикладі і ремонтів, нових будівель, нових заходів, які ми маємо змогу проводити. Ми можемо вивозити спортивні команди на змагання, купувати форму і так далі. З’явилися можливості щодо благоустрою територій, підвищити заробітню платню працівникам виконкому, організувати місцеву пожежну охорону, завдяки праці органів місцевого самоврядування вдалося запустити такий проект як радіо громад, з фінансуванням студії», – сказав Олександр Галицький.

Він також проінформував про спроби об’єднатися із іншими громадами регіону.

«На початку 2016 року на одній з сесій ухвалювали рішення та направляли листи до тих громад, які розташовані на кордонах нашої ради з пропозицією об’єднатися, і надавали пропозицію зробити центр громади в смт. Рикове. Відповідь отримати від однієї селищної ради – Сивашської, вони надали відповідь, що у них є перспективний план об’єднання з Новотроїцьким районом, більше відповідей не отримали. Я думаю, що в нас ще є час, ми надалі вивчаємо це питання, щоб зробити правильні висновки», – розповів селищний голова.    

Нагадаємо, в Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування.

Реформа триває з 2014 року.

Наразі в Генічеському районі Херсонської області не створено жодної ОТГ.