Радбез ООН 15 березня обговорить ситуацію в окупованому Криму

07 Березня 2019, 10:58

Рада Безпеки ООН 15 березня обговорить ситуацію в тимчасово окупованому Криму. Засідання, присвячене п’ятій річниці окупації півострова Росією, буде проходити в форматі Аррia, тобто на нього будуть запрошені не тільки члени Радбезу, а й представники інших держав-членів ООН та неурядових організацій.

Про це повідомив агентству Укрінформ спікер Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Основна увага буде приділена обговоренню правової та політичної оцінки російської агресії, а також наслідків порушення РФ міжнародного права для європейської архітектури безпеки. Окремий наголос буде також зроблений на правозахисному аспекті», – сказав дипломат.

Він зазначив, що, незважаючи на низку резолюцій, порушення прав людини на Кримському півострові тривають, а рішення Генеральної Асамблеї ООН не виконуються. Російська окупаційна влада продовжує переслідувати активістів, журналістів, кримських татар, всіх інших мешканців Криму, які наважуються виступити проти окупаційного свавілля.

«Нещодавнє затримання архієпископа Православної церкви України Климента доводить, що для Кремля не існує меж – ані правових, ані моральних, ані духовних. Класичний приклад діяльності репресивної машини сталінського режиму. Сумно, що ця машина повернулася в наші часи. Ще сумніше, що вона знову нищить людські життя на українській території», – вказав Ніколенко.

На думку українського дипломата, незаконні дії держави-окупанта повинні отримати адекватну відповідь міжнародної спільноти.

«Дуже символічно, що для Франції та Німеччини, які розпочали спільне головування в Раді Безпеки ООН в березні-квітні, одним із пріоритетів є ситуація на тимчасово окупованих територіях України», – зазначив він.

Ніколенко переконаний, що засідання Радбезу стане «доброю нагодою для держав-членів ООН в п’яті роковини окупації ознайомитися із останнім розвитком подій в Криму, а також обговорити можливі подальші дії в контексті зусиль із деокупації півострова». На його думку, посилення міжнародного тиску на агресора має змусити його повернутися до миру.

«Це вже п’ятий з початку російської агресії подібний захід у Раді Безпеки ООН, ініційований Україною спільно з нашими партнерами. Цього разу це Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Польща, США, Франція та інші», – повідомив Ніколенко.

Нагадаємо:

  • 3 березня в Криму в Сімферополі російські силовики затримали архієпископа Сімферопольського і Кримського Православної церкви України Климента, який збирався їхати до російського Ростова-на-Дону на суд українського політв’язня Павла Гриба. Владиці дозволили відвідати украинця в СІЗО.
  • Архієпископа Климента російська поліція збиралася звинуватити в «крадіжці» власних речей.
  • Пізніше ввладику відпустили з Центрального райвідділу російської поліції м.Сімферополя, проте відразу ж заступник начальника поліції міста Сергій Нікітін наказав їхати до іншого райвідділу – за заявою про начебто нецензурні висловлюваннях в районі вокзалу.
  • Пізно ввечері архієпископа Климента російська поліція окупованого Криму відпустила без «складання протоколу».

Фото: un.org