Прокуратура АРК кваліфікує переслідування євромайданівців у Криму під час окупації як воєнний злочин

09 Березня 2019, 17:08

Прокуратура АРК кваліфікує переслідування активістів руху «Євромайдан Крим» під час окупації півострова так званою «Самообороною Криму», як воєнний злочин і готує повідомлення про зміну підозри учасникам цього незаконного збройного формування. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію відомства.

В прокуратурі нагадали, що у березні 2014 року у Криму активісти руху «Євромайдан Крим» мирно протистояли намаганням Російської Федерації окупувати територію півострова.

«На жаль, значна кількість активістів проукраїнського руху 5 років тому, відстоюючи територіальну цілісність України, опинилися один на один з незаконно організованою, озброєною групою осіб під назвою «Самооборона Криму», яка була створена за безпосередньою участю представників країни-окупанта. Зокрема, почалося справжнє «полювання» на людей, які, не боячись за майбутні наслідки, виражали свою громадську позицію. Таких людей члени «Самооборони Криму», без жодних на те законних підстав та при споглядальницькій позиції органів внутрішніх справ, затримували прямо на вулицях, позбавляли волі та нерідко піддавали катуванням», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, за фактами незаконних дій відносно громадян України проводиться досудове розслідування у низці кримінальних проваджень. Одне з них, зокрема, стосується незаконного позбавлення волі одного із координаторів руху «Євромайдан Крим» Андрія Щекуна, якого 9 березня 2014 року затримали учасники «Самооборони Криму» на залізничному вокзалі Сімферополя. У подальшому активіста упродовж тривалого часу пособники окупантів тримали у підвальному приміщенні із зав’язаними очима, піддавали катуванням та жорстокому поводженню. У прокуратурі нагадали, що у 2018 році, за результатами зібраних доказів, 64 представникам незаконно створеного збройного формування «Самооборона Крыма», які з 2014 року сприяли державі-агресору у окупації частини території України – півострову Крим, повідомлено про підозри за ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) КК України та оголошено їх у розшук.

«Умисні дії представників цього незаконно створеного озброєного формування розглядаються прокуратурою АР Крим в контексті воєнних злочинів, а саме за ст.438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни), адже відповідно до норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, є забороненими й залишатимуться забороненими будь-коли та будь-де насилля над життям й особистістю, зокрема жорстоке поводження й тортури, наруга над людською гідністю, зокрема образливе та принизливе поводження стосовно осіб, які перебувають під захистом цієї Конвенції», – наголосили у відомстві.

Прокуратура АР Крим готує повідомлення про зміну підозри учасникам незаконно створеного збройного формування «Самооборона Крыма» за ст.438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Нагадаємо:

9 березня 2014 року Андрій Щекун разом з ще одним українським активістом – Анатолієм Ковальським був викрадений «самообороною Криму» на вокзалі в Сімферополі. Їх тримали в підвалі республіканського військкомату в Сімферополі, піддаючи тортурам і допитам. Домагаючись зізнань у зв’язках з «Правим сектором», Андрія катували електричним струмом і розстрілювали з близької відстані з травматичної зброї. 20 березня Щекуна, Ковальського та інших полонених вивезли за межі Криму, обмінявши на затриманих українськими військовими російських диверсантів. Кримські активісти вимушено проживають тепер на території материкової України.
У червні 2018 року прокуратура АРК повідомила про підозру трьом учасникам так званої «Самооборони Криму», які в 2014 році, під час окупації півострова Росією, викрадали і катували українських активістів. Йдеться про колишнього «начальника штабу Самооборони Криму» Дмитра Простакова, «командира роти Самооборони Криму» Армена Мартояна (Самвел) і члена «Самооборони Криму» Олега Полуніна.