Переселенці можуть проходити навчання і отримувати допомогу для відкриття власної справи

22 Березня 2019, 17:47

Навчання більш ніж за 80-ти професіям, ваучери на здобуття другої вищої освіти, одноразова грошова допомога на відкриття власної справи. Ці та інші послуги надає Центр зайнятості безробітнім, у тому числі внутрішньо переміщеним особам, проінформував заступник директора Генічеської районної філії Херсонського обласного центру зайнятості Сергій Стефанюк під час прес-конференції у медіа-центрі IPC-Генічеськ 22 березня.

« Якщо до нас звертаються безробітні особи з метою пошуку роботи, то Центр зайнятості може надавати такі види послуг: профорієнтаційні послуги, направляємо особу на семінар, де можна дізнатися, як правильно шукати роботу, як правильно писати резюме, проходити співбесіду з роботодавцем, і таке інше. Крім цього завдяки психо-діагностичному тестуванню людина може дізнатися про свої здібності, можливості пройти навчання, перекваліфікацію. Якщо у особи не має освіти, або хоче змінити профорієнтацію, проходить профдіагностичний прийом по здібностям, і може бути направленою центром зайнятості на професійне навчання. Центр зайнятості навчає більш ніж за 80-ти професіями, в основному робітничі професії. Після проходження навчання передбачено працевлаштування за набутою професією», – пояснив представник Центру зайнятості. Він зауважив, що навчання відбувається як у навчальних закладах по всій Україні, так і в навчальних центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. При цьому центр зайнятості може надавати проживання, при потребі, навчання відбувається на безкоштовній основі, оплачується виїзд до місця навчання і повернення додому.

За його словами, крім навчання безробітним, в тому числі ВПО, надається сприяння у пошуку роботи. «Окрім того від центру зайнятості можна отримати ваучер на отримання другої освіти. це передбачено для працюючих, категорія «45+», у яких є стаж 15 років. Для учасників АТО, які отримали інвалідність, а також для внутрішньо переміщенних осіб. Особа може отримати освіту згідно переліку Мінсоцполітики», – сказав він.

Сергій Стефанюк розповів, що мінімальна допомога по безробіттю призначається на строк 360 календарних днів у розмірі 610 грн. на місяць якщо особа пропрацювала 6 місяців або більше, то допомога призначається в залежності від заробітної плати і стажу роботи особи, у розмірі від 1630 грн до 7900 грн..

«Внутрішньо переміщена особа, яка втрала документи про трудову діяльність може звернутися до центру зайнятості, для таких осіб у нас передбачено законодавством, особа подає документи і вказує, що були втрачені дані про останнє місце роботи, таким особам допомога по безробіттю призначається в мінімальному розмірі 610 грн. на строк 180 календарних днів», – наголосив заступник директора Генічеської районної філії Херсонського обласного центру зайнятості.

«Якщо особа хоче отримати одноразову допомогу по безробіттю і за останній рік у неї нараховується 6 місяців або більше, які пропрацювала. Центр зайнятості направляє на курси з підприємницької діяльності, двотижневі курси, на яких особу навчають, як правильно написати бізнес-план, як правильно подавати звітність до податкової. Особа захищає бізнес-план. Після навчання подається заява на отримання одноразової допомоги по безробіттю і протягом 10 днів ухвалюється рішення», – зазначив Сергій Стефанюк.                                                Як раніше повідомлялося, у Центрі зайнятості також нагадали, що роботодавці, які працевлаштовують ВПО, можуть отримувати компенсацію від Центру зайнятості.