ООН: РФ продовжує порушувати права людини та міжнародне гуманітарне право у Криму

12 Березня 2019, 18:35

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні вказує на продовження порушення Росією прав людини та міжнародного гуманітарного права в тимчасово окупованому Криму. Це стосується, зокрема, переслідування правозахисників, придушення свободи слова, тиску на кримських татар, незаконного призову кримчан до Збройних сил РФ та захоплення 24 українських моряків під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ поблизу Керченської протоки. Про це у вівторок, 12 березня, заявила голова Місії Фіона Фрейзер на брифінгу в Києві, представляючи 25-ту доповідь Моніторингової місії ООН, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«В тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму ми продовжили документувати порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права. Головні тенденції, які ми визначили у звітному періоді, є такими: По-перше залякування правозахисників. Наприклад відомий адвокат Еміль Курбедінов був підданий тиску з боку окупаційної влади. Його намагались позбавити права займатись адвокатською діяльністю. Влада Російської Федерації продовжує придушувати свободу вираження думки та критики, а також опозиційних поглядів на окупацію Криму», – сказала Фрейзер.

За даними Місії, вказала вона, кримські татари більше за інших категорій населення Криму страждають від порушень прав людини окупаційною владою.

«Ми продовжуємо спостерігати використовування вироків у кримінальних справах проти кримських татар за їх імовірне членство в релігійних мусульманських групах, які заборонені в Російській Федерації», – наголосила голова Місії.

У доповіді також наголошується, що на півострові продовжується незаконний призов кримчан на службу в Збройні сили РФ. При цьому чоловіки, в разі ухилення від призову, можуть стати жертвами кримінального переслідування, яке загрожує покаранням до двох років увя’знення. Зокрема, у 2018 році щонайменше 21 чоловік були визнані винними у таких справах, відповідно до офіційних даних РФ.

Також, сказала Фрейзер, у Моніторинговій місії ООН проаналізували наслідки військово-морського інциденту поблизу Керченської протоки.

«У доповіді зазначається, що 24 затриманим членам українських екіпажів, які наразі тримаються під вартою в Москві, слід забезпечити захист, передбачений міжнародним гуманітарним правом. Це означає, що з ними слід поводитись гуманно, захищати їх від актів насильства чи залякування і надавати їм медичну допомогу», – зазначила вона.