На півночі Криму зафіксували підвищену концентрацію хлористого водню

12 Березня 2019, 12:08

«Кримське управління з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища» («Кримське УГМС») зафіксувало на минулому тижні в повітрі в районі Красноперекопська перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК) хлористого водню в 4,4 рази. Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Кримське УГМС».

«За даними спостережень двох стаціонарних постів (вул. 50 років Жовтня; вул. Менделєєва; визначаються показники – зважені речовини, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид вуглецю, аміак, формальдегід, фтористий водень, хлористий водень) 4-11 березня 2019 року спостерігались перевищення ГДК по: оксиду вуглецю – 1,06 ГДК; хлористому водню – 4,4 ГДК», – повідомили в «Кримському УГМС».

На минулому тижні в Армянську фахівці установи зафіксували в атмосферному повітрі перевищення ГДК по фтористому водню в 1,8 рази.

«ФГБУ «Кримське УГМС» проводить систематичні спостереження за станом забруднення атмосферного повітря Криму на 12 стаціонарних постах (ПНЗ), розташованих в містах: Армянськ, Керч, Красноперекопськ, Севастополь, Сімферополь, Ялта. Спостереження проводяться щодня 2-4 рази на добу. Вимірюються концентрації зважених речовин, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, формальдегіду, бенз (а) пірену і ряду інших забруднюючих речовин. За лютий 2019 року в Армянську рівень забруднення атмосфери визначався як низький. забруднення атм сферного повітря міста спостерігалося по фтористого водню. У Красноперекопську в лютому рівень забруднення атмосфери визначався як низький. Забруднення атмосферного повітря міста спостерігалося за трьома показниками: оксиду вуглецю, діоксиду азоту, хлористому водню», – повідомили в «Кримському УГМС».

В окупованому Криму в січні 2019 року після півтора місяці простою відновив роботу завод «Кримський титан» олігарха Дмитра Фірташа, зупинений після появи сильних хімічних викидів, що призвело до екологічної катастрофи на півночі півострову.
Як повідомлялось, у ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиці», який також контролює Фірташ.
Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям, завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).
Прокуратура АРК розслідує два кримінальних провадження щодо виробничої діяльності Армянського філіалу ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс»: щодо порушення екологічного законодавства з 2016 року та за фактами забруднення атмосферного повітря після викидів хімічних речовин у серпні 2018 року.
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України після хімічних викидів на заводі «Кримський Титан» заявило про намір ініціювати санкції проти компаній, які пов’язані з виробництвом хімічної продукції на території окупованого Криму та її реалізацією.