Меджліс кримськотатарського народу підтримав Порошенка на виборах президента

10 Березня 2019, 20:32

Меджліс кримськотатарського народу вирішив підтримати Петра Порошенка та закликав українських громадян голосувати за нього на виборах президента України, які відбудуться 31 березня.

Відповідне рішення у неділю, 10 березня, опублікував голова Меджлісу, народний депутат Рефат Чубаров, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Висловити підтримку діючому Президенту України Петру Порошенку і закликати громадян України в ході виборів 31 березня 2019 року підтримати голосуванням кандидатуру Петра Порошенко для обрання Президентом України на новий термін повноважень», – йдеться у документі.

Члени Меджлісу також закликали громадян України, які проживають на території тимчасово окупованого РФ Криму, брати участь у виборах президента на виборчих дільницях, розташованих на материковій частині України.

Крім того, Меджліс закликав Виконавчу Раду Всесвітнього конгресу кримських татар, громадські організації та їх асоціації в різних країнах сприяти організації голосування громадян України на закордонних виборчих дільницях, утворених Центральною виборчою комісією.

«Результати майбутніх виборів Президента України матимуть надзвичайно важливе значення для відновлення суверенітету і територіальної цілісності незалежної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, які включають Автономну Республіку Крим та місто Севастополь, гарантованого і вільного розвитку української нації, кримськотатарського народу, всього українського суспільства», – наголосили у Меджлісі.

Як пояснив Чубаров, опубліковане ним рішення Меджлісу «Про вибори Президента України 31марта 2019 року», розглядалося та було прийнято «за основу» на засіданні Меджлісу кримськотатарського народу 27 січня 2019 року.

«Після офіційної реєстрації Петра Порошенка кандидатом в Президенти України (07 лютого 2019 року), прийняте раніше за «основу» рішення було направлено членам Меджлісу кримськотатарського народу для внесення ними можливих доповнень і змін. З урахуванням доповнень і змін, викладених членами Меджлісу кримськотатарського народу, рішення було схвалено та підписано 27 лютого 2019 року», – зазначив голова Меджлісу.

Нагадаємо:

  • 31 грудня 2018 року в Україні стартував виборчий процес чергових виборів президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.
  • 3 лютого 2019 року Центральна виборча комісія завершила прийом документів для реєстрації кандидатами на виборах президента України 31 березня 2019 року. Всього документи подали 89 осіб.
  • 8 лютого, на день закінчення реєстрації, ЦВК зареєструвала 44 кандидати на пост президента України.
  • 8 березня  ЦВК затвердила форму і текст виборчого бюлетеня з виборів президента України 31 березня для голосування в день виборів і форму виборчого бюлетеня для повторного голосування. Після скасування реєстрації 5 кандидатів на пост президента України бюлетень для голосування в день виборів міститиме прізвища 39 кандидатів на президентський пост і відомості про них.
  • Для зміни реєстрації вимушені переселенці мають звернутися з заявою про тимчасову зміну місця голосування до відділу ведення Державного реєстру виборців. Необхідно надати лише паспорт з реєстрацією на окупованих територіях Донецької, Луганської областей чи Криму.