Лікарі чекають на роз’яснення щодо медичної допомоги курортникам

28 Березня 2019, 16:33

Для медичних працівників залишається безліч нероз’ясненних питань стосовно надання медичної допомоги курортникам. На це звернув увагу головний лікар Генічеського центру первинної медико-санітарної допомоги Леонід Торубар на прес-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ 28 березня.

«Хто не уклав декларації, отримуватимуть медичну допомогу. Чекаємо роз’яснень. Через пару місяців виникатимуть питання: ми живемо в курортній зоні. Люди приїдуть. Як їм надавати допомогу? Якщо у людини є свій лікар, а вона прийде до нас. А далі? Чи можемо ми йому виписати лікарняний, медикаменти? З 1 квітня рецепти повинні виписуватися в електронному вигляді. Ми чекаємо на документи, але багато неясного, чіткості немає», – задається питаннями головний лікар.

Розповідаючи про перебіг медичної реформи, Леонід Торубар акцентував, що у лікарів залишаються запитання по багатьом її аспектам та етапам впровадження.

«Проводиться робота по впровадженню медичної реформи. На сьогодні всього в нашому районі проживає 59 тисяч чоловік. На сьогодні 49,5 тисячі вибрали собі лікаря. За показниками, в середньому ми не відстаємо від інших районів. Ситуація ускладнюється в нашому районі браком лікарів. Ситуація дуже серйозна. Нам потрібно 7 лікарів в район. Тоді б у людей з’явилася можливість міняти лікаря, а сьогодні такої можливості немає. Всі набрали норми», – акцентував Леонід Торубар.

«До першого квітня оформляємо декларації. А з 1 квітня Міністерство (охорони здоров’я) попередило: робота триває, на людину, дорослу або дитину, приходитиме до нашого підприємства 120 грн.. Це дуже мало. Це буде до 1 липня. З 1 липня ситуація ще ускладниться тим, що вже і 120 грн надходити не буде. Ми чекаємо роз’яснень від Міністерства. Якщо людина, звернеться, ми будемо приймати, надавати невідкладну медичну допомогу. Складність полягає в тому: якщо людини не має в системі, то він не може отримати медикаменти безкоштовно, надалі не зможемо оформити йому лікарняний лист. Ці питання до кінця нез’ясованим», – зазначив він.

За його словами, зараз лікарі-терапевти отримують на руки до 12-12,5 тисяч гривень. «Свої складності є, робота кипить. Настрій у медиків не дуже. 90% нашого бюджету йде на зарплату медпрацівникам. Всього лише 10% – медикаменти на невідкладну допомогу, ремонти, запчастини. У суботу-неділю ми будемо працювати. Багато питань, велике навантаження на лікарів, медсестер. Багато питань, які неясні. Районна влада докладає зусиль. Зараз починаємо будівництво будинку для медпрацівників. Дали оголошення, щоб запрошувати на роботу», – підсумував Леонід Торубар.

Як повідомлялося раніше, станом на лютий у Генічеському районі майже 42 тисячі осіб уклали декларацію з лікарями.