Кримські патрульні нагадали про особливості контрольованих прикордонних районів

22 Березня 2019, 07:59

У контрольованих прикордонних районах патрульні мають більше повноважень щодо перевірки громадян і транспортних засобів. Про це нагадали на прес-конференції в медіа-центрі IPC-Генічеськ представники Відділу патрульної поліції в АР Крим та місті Севастополі 21 березня.  

«Дія Постанови Кабміну № 1147 про прикордонний режим розповсюджується також на Генічеський та Каланчакський  райони. Ця постанова націлена на низку превентивних заходів для забезпечення безпеки громадян. Хотілося б попросити громадян: сприяти співробітникам поліції. Якщо співробітник поліції до вас підійшов, на це треба нормально реагувати, спілкуватися із ним», – зазначив заступник керівника Відділу кримської патрульної поліції Олександр Борзенко.

Він наголосив, що у повноваження працівників патрульної поліції входять: зупинка автотранспортних засобів, що рухаються у прикордонному районі. поверхнева перевірка транспортного засобу. Співробітник поліції має право вимагати від водія, щоб той самостійно вийшов із транспортного засобу, відчинив багажник, задні двері для того, щоб співробітник поліції міг переконатися, що цей транспортний засіб не перевозить ніяких заборонених речовин або предметів.

«Патрульні  можуть зупиняти громадян та перевіряти їхні документи. Так, громадяни не повинні носити із собою документи, але співробітник поліції може зупинити, поспілкуватися з людиною, перевірити, чи є у того документи, щоб виявити, чи ця особа не перебуває у розшуку, не несе ніякої шкоди громадському порядку. Згідно цієї постанови співробітники поліції можуть проводити поверхневу перевірку громадян співробітником однієї статі з громадянином. Для перевірки наявності речей, які заборонені. Громадянам треба йти на зустріч до поліцейських, ні в якому разі не ховати руки, намагатися втекти», – наголосив Олександр Борзенко.

Крім того, керівник відділу патрульної поліції в АРК та місті Севастополі Віктор Левченко оголосив,  що зустрічі з “Спілкуємось з КОПами” з патрульними у медіа-центрі IPC-Генічеськ проходитимуть щочетверга о 14.00.

“Дякуємо медіа-центру IPC-Генічеськ за підтримку ініціативи ведення такої рубрики. Основна задача – підвищення правової свідомості громадян стосовно законів України, дотримання правил співжиття та чіткого розуміння прав, і те, що неменш важливе, обов’язків громадян. Також у цій рубриці будемо розвіювати міфи, що стосуються патрульної поліції та відносин патрульна поліція-громадянин, будемо вдповідати на запитання, які можете ставити як під час прямого ефіру, так і після, і ми будемо на них відповідати”, – розповів Віктор Левченко.

Відділ патрульної поліції в Автономній Республіці Крим і Севастополі розпочав роботу 14 травня 2018 року. Він є територіальним (відокремленим) підрозділом Департаменту патрульної поліції Національної поліції України та базується в Херсонській області. За офіційною інформацією, співробітники кримського Відділу патрулюють відрізки автомобільних доріг М-17 (Херсон ‒ Джанкой ‒ Феодосія ‒ Керч) і М-18 (Харків ‒ Сімферополь ‒ Алушта ‒ Ялта ‒ Арабатська стрілка).

Основні місця несення служби – два стаціонарних поста: «Азов» в Генічеському районі Херсонської області) і «Сиваш» (розташовується в Каланчацькому районі Херсонської області).

Згідно постанови Кабміну №1147 встановлюється система режимних заходів у прикордонній  смузі та контрольованих прикордонних районах. У Херсонській області також до таких районів належать Скадовський і Голопристанський райони.