Городянам пропонуватимуть нести службу на тральщику «Генічеськ»

27 Березня 2019, 18:15

Вимушений переселенець із Севастополя, у минулому командир декількох кораблів, громадський активіст Олексій Кисельов виступив з ініціативою, щоб жителі Генічеська мали можливість нести службу на тральщику, названому на честь міста. Таку ідею він оголосив під час дискусії щодо шефства над кораблем у медіа-центрі IPC-Геничеськ 27 березня.  

«Якщо воєнком побудував би свою роботу за призовом, оформленням документів, люди укладали б контракти, і генічани йшли служити на тральщик «Генічеськ». Люди, які служать на тральщику «Генічеськ», житимуть у цьому місті. Нам не треба буде нагадувати, що є такий тральщик, бо такі люди насичуватимуть місто своєю присутністю», – сказав він.

«Ця робота має бути поставлена. Я командував корветом «Кременчуг», 60% хлопців служили з Кременчуга, «Луганськ» – така ж кількість, «Коломия» – майже до 90% людей приходило з цього населеного пункту. Більше половини людей має приходити з того населеного пункту, назву якого має корабель. Коли проводяться якісь урочистості, ви бачите в місті, хто служив на кораблі, цей взаємозв’язок живий», – акцентував Олексій Кисельов.

У свою чергу, на цю ідею відгукнувся присутній на заході Генічеський міський голова Олександр Тулупов.

«Я зі свого боку з клопотанням звернуся до військомату, бо такого питання, щоб жителі Генічеська, Генічеського району, мали можливість нести службу на тральщику «Генічеськ» принаймні за мого головування ніхто не розглядав. Ця ідея дуже сподобалася, ми звернемося. Якщо є можливість служити, то, дійсно, можна було б зосередитися на тому, щоб генічани, жителі району, якщо потрапляють до морського флоту, в першу чергу йшли на цей корабель», – зазначив мер Генічеська.

Як повідомлялося раніше, за інформацією Олександра Тулупова, делегації з міста відвідують тральщик «Генічеськ» щорічно, привозять зібрану від городян

допомогу екіпажу, передають вітання.

З відкритих джерел відомо, що «Генічеськ» (U360) – рейдовий тральщик ВМС України проекту тисячі двісті п’ятьдесят вісім (шифр «Корунд», англ. Yevgenia class за класифікацією НАТО) корабель протимінної оборони прибережного плавання Військово-Морських Сил України. У ВМФ СРСР носив назву РТ-214. Спущений на воду 10 липня 1985 року.

Корабель входив до складу 315-го дивізіону тральщиків 68-ї бригади кораблів ОВР ЧФ.

27 березня 1996 року РТ-214 увійшов до складу Військово-Морських Сил України, де отримав назву «Генічеськ» на честь однойменного українського міста. До листопада 1996 корабель базувався в Донузлаві на Південній військово-морській базі України. В кінці жовтня 1996 року «Генічеськ» був перебазований в Одесу. З 2013 року пунктом базування корабля став Донузлав.

23 березня 2014 корабель намагався прорватися з заблокованої бухти озера Донузлав.

24 березня 2014 корабель перейшов в руки проросійських військових і на ньому було піднято прапор ВМФ Росії.

20 травня 2014 року рейдовий тральщик «Генічеськ» без прапорів впізнання був виведений російськими буксирами з Донузлава для передачі українській стороні за межами 12-мильної зони і для подальшої його буксирування до Одеси.

12 червня 2014 року здійснив перший вихід в море після переходу його з Донузлава до Одеси.

29 серпня 2015 року брав участь у низці заходів, які проводилися на причалі міста Ізмаїл.

У вересні 2015 року брав участь в активній фазі навчань «Сі-Бриз-2015» ( «Sea Breeze –2015»).

3 липня 2016 року брав участь у святкуванні дня ВМС України в Миколаєві.

20 березня 2017 року разом з кораблями з’єднання постійної військово-морської протимінної групи НАТО № 2 (SNMCMG2) в окремому районі Чорного моря брав участь в спільних навчаннях типу PASSEX.