Едема Бекірова перевели до санчастини

20 Березня 2019, 20:58

Ув’язненого в Криму кримськотатарського активіста Едема Бекірова перевели до санітарної частини. Про це медіа-центру IPC-Генічеськ розповіла дружина активіста, член Меджлісу кримськотатарського народу Гульнара Бекірова.

За її словами, переведення Едема Бекірова до санчастини було здійснене 20 березня.

У свою чергу, адвокат Сервера Мустафаєва Ліля Гемеджі в коментарі для громадського руху “Кримська солідарність”, розповіла, що до 25 березня активіста планують перевести до лікарні.

“Едема аг’а Бекірова перевели до медсанчастини. Як це все відбувалося. До камери прийшла велика делегація, що складається із співробітників СІЗО з відеореєстраторами. Очолював цю делегацію начальник СІЗО Бережний С.В .. Сервер Мустафаєв також повідомив про те, зі слів Бережного С.В., до 25 числа Едем аг’а повинен бути вивезений до цивільної лікарні, де йому буде надана необхідна медична допомога “, – зазначила адвокат.

Ліля Гемеджі також додала, що її підзахисний був готовий доглядати за Едемом Бекіровим у медсанчастині і просив начальника СІЗО про те, щоб їх перевели разом, але оскільки той не є хворим, його відправили до іншої камери.
“Едем аг’а Бекіров також просив про це начальника СІЗО і дуже засмутився, отримавши відмову, оскільки Сервер добре за ним доглядав і багато допомагав.
“Для мене Едем аг’а став частинкою мене, частинкою мого народу, частинкою того, що немає права здаватися, немає права скаржитися, боятися, коли такі, як він терплять, не відмовляються і продовжують ненасильницьку боротьбу”, – процитувала Сервера Мустафаеиа його адвокат.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінмежі з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • 13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.