«Арабатська Стрілка – це частина Криму, яка перебуває під контролем України». На Херсонщині згадували 5-і роковини анексії Криму

18 Березня 2019, 19:08

18 березня у селі Щасливцеве на Арабатській Стрілці у Херсонській області відбувся просвітницький захід, присвячений 5-м роковинам анексії Криму Росією. Про це повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

 

«Чому саме тут? Тому, що географічно Арабатська Стрілка – це частина Криму, яка перебуває під контролем України. Мета – інформування населення. Ми не тільки висловлюємо смуток стосовно анексії, але також демонструємо нашу віру у повернення окупованих території», – зазначив у коментарі для медіа-центру IPC-Генічеськ голова правління громадської організації «Українська ініціатива» Юрій Косенко.

 

Під час заходу пролунали український державний гімн та гімн кримськотатарського народу у виконанні творчих колективів Чернігівської області. Звернулися із промовами до присутніх представники влади, громадських організацій. Перед учасниками заходу виступив також кримський історик Андрій Іванець. Він згадував події 2014 року у Криму, через які був вимушений переселитися на материкову частину України, та говорив про порушення прав людини на окупованій території.

 

Організаторами просвітницького заходу виступили Міністерство інформаційної політики України, Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, громадської організації «Українська ініціатива» за сприяння Херсонської обласної та Генічеської районної державних адміністрацій. Крім того, під егідою Мінінформполітики була привезена та передана до різних населених пунктів Генічеського району тематична література.

 

«Всі ці роки кожен день, кожну секунду ми боремося за повернення нашої землі. Кожен день ми, наші партнери, робимо все можливе, і трохи неможливого, для того, щоб Крим повернувся до єдиної української родини. Росія намагається знищити Україну, але наша мета – зберегти нашу землю. Сподіваюся, що гімн України і кримськотатарського народу звучатиме у кожному кримському місті, в кожному кримському селі. Крим – це Україна!», – проголосив у своїй промові в перебігу заходу керівник сектору інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу Міністерства інформаційної політики України Віктор Литвинов.

 

На символічності обраного місця для просвітницького заходу, присвяченого роковинам анексії Криму, звернув увагу і представник Чернігівської обласної держадміністрації.

«Сьогодні ми зібралися в символічний час в символічному місці. Арабатська Стрілка, на якій розташоване село Щасливцеве, географічно є частиною Кримського півострова, який рівно п’ять років тому був анексований Російською Федерацією. Саме з приводу трагічних роковин ми зібралися на території українського Криму. І символізм цього заходу – великий. Ми приїхали сюди, щоб продемонструвати єдність і соборність України. Продемонструвати рішучість і волю до боротьби, зокрема, до боротьби за повернення Криму до складу України», – наголосив у своїй промові заступник директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Павло Веселов.

Нагадаємо:

На території Криму і Севастополя 16 березня 2014 року відбувся невизнаний світом «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Європейський союз заявив, що залишається вірним політиці підтримки територіальної цілісності і суверенітету України та невизнання незаконної анексії Криму Росією та продовжить тиснути санкціями на РФ.