У Генічеському районі освоїли 12,5 мільйонів гривень для репатріантів

08 Лютого 2019, 12:49

фото IPC-Генічеськ

У Генічеському районі освоїли 12,5 мільйонів гривень бюджетних коштів для репатріантів. Про це розповіла заступник голови Генічеської районної державної адміністрації Гульнара Бекірова у перебігу прес-конференції в медіа-центрі «IPC-Генічеськ» 8 лютого.
«Що ми планували, ми зробили. Така потужна була команда. Проводилось спільне обговорення з меджлісами кримських татар, з головами селищних рад, на території яких компактно проживають кримські татари. 12,5 млн. грн. прийшло та усі 12,5 млн.грн. було освоєно»,– зазначила Гульнара Бекірова.
За її словами, кошти, які були надані в рамках фінансування за державною програмою з розселення та облаштування депортованих кримських татар і осіб інших національностей, які були депортовані з території Україну, «стали великою підмогою у цілому для всього району».
Представник місцевої адміністрації уточнила, що з освоєних коштів,1,2 млн. грн. використано на будівництво 1,9 кілометрів мережі водопостачання у селі Стрілкове. 1,3 млн. грн. пішли на діагностичне обладнання для центрів первинної медико-санітарної допомоги у населених пунктах, де компактно проживають кримські татари. Більше 500 тисяч були надані Генічеській школі №4 та школі в селі на придбання обладнання, облаштування класів, де діти факультативно вивчають кримськотатарську мову. Також кошти надані для облаштування двох дитячих садочків, в Стрілковому та Новоолексіївці, де відкриті групи з кримськотатарською мовою навчання. 2,1 млн грн. – на покрівлю Партизанської школи, на систему опалення, придбання і встановлення сучасних котельних у Новоолексівській школі №2 (3,8 млн.грн.) та Новоолексіївській школі №1 (3,6 млн.грн.).
«Були зібрані пропозиції з різних установ, з усіх підрозділ, ці пропозиції аналізувалися, визначалися пріоритетні напрямки, які необхідно проаналізувати. Кожна цифра відповідала конкретним потребам та була обґрунтована. Завдяки порозумінню та спільній роботі довелось досягти результату», – зауважила присутня на прес-конференції керівник відділу організаційної роботи та з питань внутрішньої політики апарату Генічеської районної державної адміністрації Світлана Шворак, яка займалася координацією використання бюджетних коштів.
Відповідаючи на запитання журналістів, Світлана Шворак розповіла, що однією з проблемою, з якою зіштовхнулися при освоєнні коштів стало те, що розпорядниками коштів, що надаються Міністерством соціальної політики є структурні підрозділи Херсонської обласної адміністрації, тому у Генічеському районі ініціювали пропозицію внести зміни до порядку використання коштів за цією програмою, для того, щоб кошти надавалися безпосередньо на район.
Крім того, як зазначили спікери, наразі вже збираються пропозиції щодо використання коштів за програмою для репатріантів у наступних роках.
Генічеський район – це єдиний район на материковій частині України, де компактно проживають кримські татари.