На Арабатській Стрілці відбувся турнір пам’яті Героїв Небесної Сотні

23 Лютого 2019, 18:18

23 лютого у селі Щасливцеве Херсонської області відбувся турнір по дзюдо пам’яті Героїв Небесної Сотні, повідомляє медіа-центр «IPC-Генічеськ».
«Це вже шостий, що став вже традиційним, турнір по дзюдо пам’яті Героїв Небесної Сотні. Турнір відбувся за підтримки Щасливцевської сільської ради та працівників Будинку культури. Ініціатором виступив клуб дзюдо «Арабат». Дуже вдячні всім, хто підтримав турнір, дуже раді поважним гостям із Києва, які завітали до нас», – розповіла представник оргкомітету Лариса Шаймарданова.
За інформацією організаторів у турнірі взяли участь 60 дітей з Генічеського району та Мелітополя. Захід відвідали представники громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні» та музею Революції гідності.
«Якщо сказати, що ми зворушені, – це не сказати нічого. Настільки нас вразив такий чудовий гарний захід, де пам’ятають, вшановують наших героїв. Адже для нас – це надзвичайно важливо. Пам’ять про минуле, пам’ять про наших героїв формує майбутнє. А діти – це якраз наше майбутнє і вони мають знати своїх героїв. Думаю, що приїжджатимемо і надалі. Можливо, привеземо сюди свою команду», – зауважила дружина Героя Небесної Сотні Володимира Бойківа, представниця громадська організації «Родина Героїв Небесної Сотні» Наталя Бойків.
«Важливо, щоб наша пам’ять була живою: не залишалася в книжках, а виходила в життя. У цьому випадку турнір, в якому брали участь діти. Можливо, вони не до кінця усвідомлюють, що таке Небесна Сотня, думаю, що усвідомлення прийде до них пізніше. У них все одно залишиться асоціація з тими цінностями,які культивує спорт: сила волі, сила духу, зібраність, цілеспрямованість», – наголосила працівник Національного музею Революції Гідності Ольга Сало.
Нагадаємо:
20 лютого в Україні щорічно відзначається День Героїв Небесної сотні – пам’ятна дата, встановлена указом президента Петра Порошенка у 2015 році для увічнення подій Революції Гідності, яка тривала з листопада 2013 року по лютий 2014 року.
До 18 лютого 2014 року загинуло 9 активістів. Найбільше протестуючих на Майдані загинуло з 18 по 21 лютого – 84 людини, після 21 лютого – ще 18. Наймолодшому з Небесної сотні Назару Войтовичу було 17 років, найстаршому Івану Наконечному – 83.
Крім українців, жертвами режиму Віктора Януковича стали білоруси, вірмени і грузини.
Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України 99-ти Героям Небесної сотні. Троє іноземців: громадянин Білорусі Михайло Жизневський і громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної сотні