Мати добровольця з Новоолексіївки: «Мій син так і не отримав статус учасника бойових дій»

14 Лютого 2019, 12:29

Житель селища Новоолексіївка Херсонської області Ісмаїл Едемов, який зник на війні в 2014 році, досі не отримав статус учасника бойових дій. Про це розповіла мати бійця Зібіде Конфетчієва на прес-конференції в медіа-центрі IPC-Генічеськ 14 лютого.

«Ми сподіваємося, що він десь все-таки є. Ми терпляче чекаємо. Ніяких пільг не отримуємо. Коли пішла до соцслужби, більше ходити не буду. Вони сказали: «Він же не загинув. І не живий. Його немає. Немає! А раптом він десь там, працює на них?». Я за нього ручаюсь, як за себе. Він не пошкодував ні моїх сліз, нічого, побіг на війну. Захищати Україну… Статус учасника бойових дій не отримав. Всі документи є. Я не знаю, чому військова частина статусу не надала», – зазначила Зібіде Конфетчієва.

За її словами, Ісмаїл Едемов пішов на війну у лавах добровольчого батальйону «Донбас» та воював під позивним «Аскер». Із липня 2014 року син не виходив на зв’язок. Про місцезнаходження його нічого невідомо. У жовтні 2014 року від Антитерористичного центру СБУ надійшов лист зі співчуттями про те, що Ісмаїл Едем загинув.

При цьому, у перебігу заходу Зібіде Конфетчієва продемонструвала журналістам документи від командира військової частини 3027 Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України про те, що у 2014 році Ісмаїлов Едем був зарахований до особового складу частини та мав контракт про проходження служби у військовому резерві Національної гвардії України строком на 5 років. У 2016 році мати отримала довідку від Головного управління Національної поліції в Херсонській області щодо проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст..115 КК України з додатковою відміткою «Зниклий безвісти» за фактом безвісного зникнення Ісмаїла Едемова.

Після виступу на прес-конференції Зібіде Конфетчієва звернулася до приймальні безоплатної правової допомоги у місті Генічеську. У цій установі проінформували медіа-центр IPC-Генічеськ, що нададуть коментар щодо можливості отримання Ісмаїлом Едемовим статусу учасника бойових дій пізніше, після ознайомлення з документами та вироблення правового висновку.