Кримськотатарська мова перебуває під загрозою зникнення, – нагадали у Генічеську

20 Лютого 2019, 15:23

 Кримськотатарська мова перебуває під загрозою зникнення, – про це йшлося на урочистих заходах, присвячених Міжнародному дню рідної мови у Генічеську Херсонської області, повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.
Зокрема, у районній бібліотеці провели тематичний захід з декламуванням віршів як українською, так і кримськотатарською мовами.
«Наша бібліотека є одним з центрів розвитку культури у нашому районі. Тут проводяться заходи для людей різних вікових категорій та різних вподобань. Сьогодні бачили єднання: діти тепло зустрічали вірші і українською, і кримськотатарською мовою», – розповіла керівник районного відділу культури Вікторія Сухорукова.
На заході були присутні учні навчальних установ регіону.
«Ми присвячуємо наш не тільки українській, а й кримськотатарській мові. Цей день має особливе значення не тільки для українців, а й для кримських татар, адже мова їхнього народу перебуває під загрозою зникнення. Історія взаємозбагачення і взаєморозвитку української та кримськотатарської мови, літератури глибока, багата цікавими фактами і подіями», – зазначили ведучі заходу.
Нагадаємо: Міжнародний день рідної мови, також Міжнародний день материнської мови (англ. International Mother Language Day) – день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі.
Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.