Кримчан, які отримують українські атестати у прикордонному з півостровом районі, побільшало

21 Лютого 2019, 14:39

У прикордонному з Кримом районі зафіксували зростання кількості осіб з анексованого Криму, які отримують на материковій частині України атестати державного зразка. Про це розповіла головний спеціаліст Відділу освіти Генічеської районної державної адміністрації Херсонської області Ганна Бондарева під час прес-конференції на тему «Реформа освіти» у медіа-центрі IPC-Генічеськ 21 лютого.

«Кількість мешканців анексованого Криму, які отримали атестати і свідоцтва державного українського зразка у Генічеському районі зростає. У нас показники одні з найбільших у Херсонській області», – зауважила представниця відділу освіти місцевої адміністрації.

За її даними, за чотири роки у Генічеському районі українські атестати отримали 461 житель непідконтрольних територій, переважна більшість з яких – жителі тимчасово окупованої території Криму, та одиничні випадки – жителі окупованих територій Донецької та Луганської областей.

«Якщо у нас у 2015 році 37 мешканців анексованого Криму отримали атестати і свідоцтва державного українського зразка, то 2016 році – вже 111, у 2017 році – 152, у 2018 році – 161 особа», – навела статистику Ганна Бондарева.

Вона також навела перелік начальних закладів, які надають освітні послуги особам за екстернатною формою навчання, для отримання українських атестатів. Таким чином, жителі непідконтрольних територій можуть звертатися до наступних закладів:

Генічеська загальноосвітня школа №1 та №4, Новоолексіївська загальноосвітня школа №1  та №2 і Чонгарська загальноосвітня школа.

Представниця відділу освіти також акцентувала, що інформація про умови надання освітніх послуг викладені на сайтах як її установи, так і зазначених навчальних закладів.

«Мешканці непідконтрольних територій мають знати: не обов’язково особисто прибувати до закладів освіти. Достатньо у будь-який спосіб: факсом, електронним варіантом надіслати заяву одного з батьків, достатньо надіслати копію документів, що підтверджують особу, державного зразка та всі наявні документи про освіту. Якщо вони є, якщо ж таких немає, то як передбачено, у закладі буде сформовано комісію та буде встановлено рівень освіти і такій особі точно не буде відмовлено в отриманні документів про освіту державного зразка. Необхідно до кінця навчального року скласти державну підсумкову атестацію. Якщо ж особи з непідконтрольних територій не можуть під час основної сесії складати атестації, то можуть приїхати на додаткову сесію», – розповіла Ганна Бондарева.

Нагадаємо: 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропрот.

16 березня в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум«, за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито роголосували за приєднання Криму до Росії.