Біля адмінкордону з Кримом активісти виступили за право кримських татар на самовизначення

26 Лютого 2019, 15:56

Неподалік від адміністративного кордону з окупованим Кримом виступили за право кримськотатарського народу на самовизначення в складі України.

Про це йдеться в резолюції учасників мітингу, приуроченому до Дня опору Криму російській окупації 26 лютого в Генічеську Херсонської області, повідомляє медіа-центр «ІРС- Генічеськ».
«Ми повністю поділяємо і підтримуємо вимоги політичних і громадських об’єднань України про право кримськотатарського народу на самовизначення в складі України», – йдеться в тексті резолюції, яку в ході мітингу зачитала член Меджлісу кримськотатарського народу, заступник голови Генічеської райдержадміністрації Гульнара Бекирова.

У резолюції учасників мітингу також викладено заклик до міжнародних організацій, урядів і парламентів іноземних держав, світових лідерів «посилити всі форми тиску на Російську Федерацію, щоб змусити її повернутися в рамки міжнародного права».

«Одночасно закликаємо президента України, Верховної Ради України та уряд України продовжити дії зі звільнення політичних в’язнів та забезпечення прав людини на тимчасово окупованій Криму і на Донбасі», – наголошується в резолюції.

Організаторами мітингу 26 лютого в Генічеську виступили Херсонський регіональний меджліс кримськотатарського народу і Генічеська райдержадміністрація.

Присутні на заході тримали плакати з написами: «Ні зазіханням на гідність, права і свободу народу України!», «Свободу політв’язнів Кремля!», а також портрети політв’язнів.

В Україні 26 лютого відзначають День опору Криму російській окупації, ініційований громадськістю.

Нагадаємо:

11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу. 28 лютого 2018 року Петро Порошенко заявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою.

18 травня 2018 року Порошенко заявив, що невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії.

12 листопада 2018 року Порошенко повідомив, що очікує, що найближчим часом Конституційна комісія розгляне проект змін до розділу 10 Конституції України щодо статусу Криму, як кримськотатарської національно-територіальної автономії, аби подати його на розгляд Верховної Ради.

Рефат Чубаров вважає, що проект змін до Конституції щодо Криму став заручником політичної ситуації в Україні через майбутні президентські та парламентські вибори.