72% громадян у Генічеському підписали декларації з лікарями

21 Лютого 2019, 15:31

На сьогоднішній день декларацію з лікарем заповнили майже 42 тисячі населення. Про це проінформував головний лікар Генічеського центру первинної медико-санітарної допомоги Леонід Торубар у перебігу прес-конференції у медіа-центрі IPC-Генічеськ 21 лютого.

«У Генічеському районі нараховується 59,7 тисяч населення. На сьогоднішній день декларацію з лікарем заповнили майже 42 тисячі населення. Це 72%. Так не має бути. Повинно бути 100%. Тоді і в центрі медицини будуть гроші, і всі люди перебуватимуть в базі даних. Вийшло так: населення ще є, які не уклали (декларації), а лікарі вже закінчилися. Кожен лікар нашого району вже набрав свій норматив. Так, Міністерство охорони здоров’я дозволило ще частину набирати, але вже за бажанням лікаря. Лихо, що немає лікарів», – зазначив він.

При цьому він додав, що в деяких селах району взагалі немає лікарів.

«Влада йде назустріч нам. Зараз закладений будинок на 8 квартир для лікарів, тому що в деяких селах, Павлівка, Петрівка, взагалі немає лікарів. І тому лікарям доводиться з інших населених пунктів нашого району приїжджати по одному разу в тиждень, приймати людей. Таким чином ми обходимося, але це неправильно. Ми чекаємо, в серпні з’явиться додатково лікар в селі Щасливцеве», – сказав Леонід Торубар.

Крім того, головний лікар розповів, що за програмою «доступні ліки» на Генічеський район на 2019 рік було виділено 1,5 млн.грн..

«Є така можливість: люди похилого віку, літнього віку, на диспансерному обліку, звернувшись до лікаря, можуть отримати медикаменти безкоштовно. Хворий повинен звернутися до сімейного лікаря, який випише рецепт, і в аптеці отримає медикаменти безкоштовно. В цьому є недоліки: є тільки певний перелік медикаментів», – додав Леонід Торубар.

Нагадаємо:

Національна кампанія з вибору сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів стартувала в квітні 2018 року. Вперше українці змогли вільно обирати лікаря, без прив’язки до місця реєстрації. У квітні 2017 року Уряд запустив програму «Доступні ліки». Пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу чи бронхіальну астму, можуть отримати препарати безкоштовно або з незначною доплатою. Для цього потрібно звернутися до лікаря за рецептом, а потім отримати препарати в аптеці, що долучилася до програми.